Alps Dream Tour

Col de la Machine, Vercors

Deze nieuwe reis gaat door de middelgebergten tegen de Alpen aan en sluit af met een fantastische alpencol. Een aantrekkelijke manier om een paar nieuwe gebieden te leren kennen, lekker fit te worden aan het begin van de zomer en te genieten van schitterende natuur. Door de routeopties is deze tocht geschikt voor renners van ieder niveau en daarmee een mooie bestemming voor een fietsavontuur met vrienden.

In het kort
Deze reis begint en eindigt in Allemond en bestaat uit vijf etappes en een rondrit. De ritten zijn tussen de 100 en 130 km lang, met uitzondering van de finale (156 km), waarin gemiddeld 3000 hoogtemeters overwonnen moeten worden. De rondrit is optioneel en je kunt hier een rustdag van maken. De reis is geheel verzorgd wat inhoudt dat er een volgwagen en gids meerijden, er een lunchpauze is op het parcours, je bagage vervoerd wordt, er lekker voor je gekookt wordt, en er gereedschap en dergelijke voorhanden is. We verblijven op fraai gelegen campings en je slaapt in je eigen tentje.

Het parcours
Vertrekpunt van deze reis is dus Allemond, net buiten Le Bourg d’Oisans aan de voet van de Alpe d’Huez. Deze kunnen we inmiddels wel dromen, dus gaan wij een andere kant op; richting minder bekende, maar veel mooiere beklimmingen. De eerste col op onze route is de Col d’Ornon. Als de omstandigheden het toelaten kiezen we meteen voor het avontuur en rijden we over een prachtig weggetje met onverlichte tunnels naar Villard-Notre Dame en moeten we een stukje off-road om op de top van de Ornon uit te komen. Zo niet dan rijden we de klassieke route, een lekker colletje om mee te beginnen. Hierna krijgen we de col de Parquetout voor onze wielen en daarna dalen we af naar Corps waar de beklimming begint van de laatste klim; Notre Dame de Salette. We overnachten op een mooi plekje aan het Lac du Sautet.
Dag twee begint met een klimmetje naar le Monestier d’Ambel en vervolgens naar de col du Noyer. Door de lange aanloop richting Dévoluy is dit niet de steilste kant maar is het wel genieten. Hij gaat nog wel even richting de 9 procent dus onderschat hem niet. Het uitzicht boven is prachtig en loon naar werken.
We vervolgen onze weg over de col du Festre en langs de rivier de Béoux naar Veynes. Van daaruit gaan we naar de Col de la Haute Beaume, een stil weggetje door een verlaten vallei. Via de col du Cabre komen we bij onze bestemming van vandaag; Beaurières.
De derde etappe gaat grotendeels over het parcours van de Granfondo le Dromoise. Een lange rit over drie toppen, die rond de 1000 meter hoog zijn; Col de Rossas, Col des Roustans en Col de Penne. Heerlijk fietsen. In Die, de aankomstplaats van de GF aangekomen plakken wij er nog de klim naar Col de Rousset aan vast en verruilen we de Drome voor de Vercors.
Dag vier is een rondrit en je kunt er voor kiezen vandaag met de beentjes omhoog te gaan zitten met een glaasje clairette de Die in je hand. Wat vermoeid van de tocht van de dag ervoor, en misschien met de twee komende etappes in gedachten geen gek idee. Maar dan mis je wel wat! De prachtige weg, de route touristique de Combe Laval, zit vandaag in het parcours. Al tijden gebruik ik een foto van Wouter Roosenboom die op de Col de la Machine, de top van deze weg is genomen omdat hij zo gaaf is. Je kunt ook kiezen voor een wat kortere afstand vandaag en zo toch een beetje een rustdag hebben maar dan heb je deze wel mogen ervaren.
Dag vijf gaan we verder in noordelijke richting. Eerst vijfhonderd meter omhoog naar de col de d’Herbouilly en dan zinken we af naar Grenoble. Op 200 meter het laagste punt van onze tocht en de grens tussen de Drome en de Chartreuse. Hier vandaan kan het alleen maar omhoog gaan en inderdaad, we beginnen hier aan de stevige klim naar de Col de Porte. De camping ligt over de top op de flank van deze klim in de afdaling net binnen de 100 km. De sterke renner kan er een mooie lus aan vast knopen over de col de Cucheron (noordzijde).
De laatste dag is de finale; een glooiend begin door de Chartreuse waar we eerst over de Col de Cucheron (zuidzijde) en dan de Col du Granier rijden. We rijden onder Chambery langs naar de Col de Marocaz en dalen dan af. Een lange aanloop door de Maurienne vallei brengt ons in La Chambre en aan de voet van de Col du Glandon. Een kraker, en met de nodige kilometers van vandaag, van de afgelopen week in de benen is hij extra zwaar. De laatste kilometer voor de top wordt hij ook nog eens steiler, tot wel 12 %. Maar je haalt het! En dan rest enkel nog de afdaling terug naar Allemond. Terug in de Alpen.

Voor de exacte route bekijk je de gpx bestanden: te downloaden in de webshop.

Deze tocht zal verreden worden tussen 11 en 18 juni 2019. Schrijf je in!

Verzorging / inbegrepen
Gedurende de week wordt je bagage vervoerd, zijn de campings geregeld, worden er drie maaltijden* per dag aangeboden, is er isotone sportdrank aanwezig, zijn er drankjes tegen een kleine vergoeding te verkrijgen, en rijdt er tijdens de rit een gids en een volgwagen mee welke is uitgerust met EHB)-doos, gereedschap, water en wat je zelf hebt meegegeven voor onderweg.
*De maaltijden worden bereid door de kok. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen om btw redenen en bedragen €25 pp per dag, ofwel € 175 voor de week en kun je op de eerste avond cash afrekenen. Je hoeft bij het boeken niet apart aan te geven dat je graag mee wilt eten, hier gaan we vanuit. Andersom, als je niet mee wilt eten, dan horen we het wel graag.

Zelf zorg je voor een racefiets die in goede staat verkeert en ben je ervaren genoeg om in te schatten of deze reis voor jou (goed) te doen is. Deelname is geheel op eigen risico, je rijdt op de openbare weg waar gewone verkeersregels gelden en je draagt vanzelfsprekend een helm. Liever een huurfiets? Laat het weten dan kunnen wij deze verzorgen voor je.
Ook je kampeerspullen dien je zelf mee te nemen. Denk aan een tentje, slaapmat, slaapzak, kussen, lampje en wat je verder maar denkt nodig te hebben. Neem vooral geen stoelen, extra wielen, fietspompen of andere zaken mee waarvan je mag aannemen dat ervoor gezorgd wordt. Bij twijfel staat vragen uiteraard vrij.

Etappe 1 Allemond - Corps

Etappe 1 Allemond - Corps

Allemond – Corps

83 kilometer
2500 hoogtemeters

Opties:
In plaats van de klassieke beklimming Ornon is de col ook te bereiken door naar Villard Notre Dame te rijden en dan een stukje off road te doen vanaf Villard-Reymond. Deze variant heeft de voorkeur, ook door de onverlichte tunnels op de beklimming en het mooie uitzicht, maar deze kan alleen verreden worden wanneer de omstandigheden goed zijn. De route wordt dan 104 km met 3587 hoogtemeters.

Etappe 2 Corps - Beaurières

Etappe 2 Corps - Beaurières

Corps – Beaurières

111 km
2573 hoogtemeters

Etappe 3 Beaurières - La chapelle-en-Vercors

Etappe 3 Beaurières - La chapelle-en-Vercors

Beaurières – La chapelle-en-Vercors

146 kilometer
2839 hoogtemeters

Opties: Je kunt de etappe van vandaag langer maken door na de camping nog een lus te maken over de Col du Cucheron.

Rondrit Vercors

Rondrit Vercors

La Chapelle-en-Vercors- La Chapelle-en-Vercors

137 kilometer
3712 hoogtemeters

Opties: Er is een kortere route vandaag die de de westelijke lus afsnijdt maar wel over de col de la Machine gaat.

Etappe 4 La Chapelle-en-Vercors - Saint Pierre de Chartreuse

Etappe 4 La Chapelle-en-Vercors - Saint Pierre de Chartreuse

La Chapelle-en-Vercors – Saint Pierre de Chartreuse

100 kilometer
2560 hoogtemeters

Etappe 5 Saint Pierre de Chartreuse - Allemond

Etappe 5 Saint Pierre de Chartreuse - Allemond

Saint Pierre de Chartreuse – Allemond

153 kilometer
.4367 hoogtemeters

Opties: Nog zwaarder te maken door via de Col du Petit Cucheron te rijden.